Dr. Ray L. Winstead
Profesor Biologije, Indiana Univerzitet Pensilvanija

Nintendo DS Rešenje za Svetlosni Indikator
Baterije za Daltoniste (Nedostatak Boja)
(Rešenje takođe radi i na DS Lite)
http://raywinstead.com/nintendods.shtml


Kliknite na sliku za uvećanje.Kliknite na sliku za uvećanje.Kliknite na sliku za uvećanje.

   

          Moja dva sina su daltonisti (tehnički slepi za boje) i ne mogu da naprave razliku između zelene i crvene indikatorske lampice na Nintendo DS. Rešenje za oba, originalni DS i DS Lite je da prelepite Crvenu Tačku od vinila preko indikatorske lampice. (Indikatorska lampica je desno od narandžaste lampice za punjenje). Kada je indikatorsko svetlo zeleno, što ukazuje na napunjenu bateriju, svetlost ne prolazi uopšte kroz crveni vinil. Kada baterijska lampica upali crveno, ukazujući da baterija treba da se napuni, crvena lampica svetli kroz crveni vinil i lako se vidi. Crvena Tačka od vinila funkcioniše kao filter za svetlo. Moji sinovi mogu sada lako da uoče kada se crvena lampica upali i tada znaju da treba da napune bateriju. Za originalni DS napravio sam Crvenu Tačku jednostavno pomoću bušilice papira, probijajući tačku iz komada crvenog vinila. Za DS Lite isecite Crvenu Tačku na pola i zalepite polovinu tačke preko svetlosnog indikatora baterije sa sečenom stranom prema lampici za punjenje (pogledajte sliku ispod DS Lite).
          Pronalaženje prave boje i debljine vinila koji bi dobro poslužio predstavljao je projekat pokušaja i grešaka. Naposletku sam našao neke male zastave od vinila od četiri kvadratna inča (korišćene za označavanje otvorenih terena i transekata), koje su imale pravu boju i debljinu za željeni efekat. (Ako je vinil suviše tanak, onda će oba svetla sijati kroz njega). Pronalaženje bušilice papira, koja će obezbediti čist rez kroz vinil je takođe bio početni problem. Konačno sam u zanatskoj radnji pronašao jednu koja seče čisto i takođe isekao tačku koja je nešto manja od standardne veličine. Manja veličina odlično pasuje na originalnom DS-u. Lampice na DS Lite su nešto veće, i standardna bušilica za papir će bolje iseći Crvenu Tačku sa povećanim prečnikom. Isecite Crvenu Tačku standardne veličine na pola, i zalepite je na DS Lite preko svetlosnog indikatora baterije sa isečenom stranom okrenutom ka lampici za punjenje (vidite sliku ispod DS Lite).
          Nakon prvog eksperimentisanja sa gumenim cementom ispod i oko ivice Crvene Tačke, ovo je radilo dobro neko vreme, međutim, tačka će naposletku otpasti. Moja prvobitna namera je bila da pronađem način da se lako ukloni tačka bez ostavljanja tragova na DS. Gumeni cement, u stvari, ne ostavlja tragove, međutim, nije trajalo dovoljno dugo sa normalnim korišćenjem. Konačno, zalepio sam Crvenu Tačku uz pomoć jake providne trake, i to je dobro funkcionisalo. Nisam pokušao da skinem traku, jer je važnije da znate da li je svetlo zeleno ili crveno u ovom trenutku, nego da li će traka ostaviti tragove ako se ukloni. Iako je to bio jedan od prvih ciljeva, sekundarni cilj je napušten u korist glavnog cilja koji je bitniji na duži rok. Mali komad trake koji sam koristio je bila dobra, debela, transparentna, Scotch 375 traka, ali bilo koja providna traka trebalo bi dobro da posluži. (Traka mora biti dovoljno tanka da zatvori DS Lite.)
           Savetujem vas da probate sami. Molim vas recite mi da li ste bili uspešni u korišćenju tehnike Crvene Tačke za rešavanje problema daltonizma (nedostatka boja) za korisnike koji ne mogu da detektuju razliku između zelenog i crvenog svetlosnog indikatora baterije na Nintendo DS ili DS Lite. Molim vas da mi pošaljete e-mail na rwinstea@iup.edu.  Hvala.  
          Pronalaženje vinila prave boje i debljine je bio najveći problem. Ako niste uspešni u pronalaženju pravog vinila, sa željenim efektom, ONDA MI POŠALjITE SAMOOBRATNI KOVERAT SA MARKOM I JA ĆU VAM POSLATI TRI CRVENE TAČKE. MEĐUTIM, PRE NEGO ŠTO POŠALjETE KOVERTU, PRVO MI POŠALjITE E-MAIL NA rwinstea@iup.edu DA BUDETE SIGURNI DA I DALjE IMAM JOŠ CRVENIH TAČKICA ZA VAS. Takođe ću vam dati svoju poštansku adresu od kuće u svom odgovoru. Ono što će dobiti od mene su tri crvene tačke od vinila (ali koristite samo jednu po jednu) i nadam se da će vam ovo pomoći. Onda sve što treba je da nabavite providnu traku.
          Ove iste Crvene Tačke takođe dobro služe i na Game Boy Advance and Game Boy Advance SP, ali se intenzitet svetla malo razlikuje na njima. Crveno svetlo i dalje sija jarko kroz crveni vinil i lako se vidi, dok je zeleno svetlo odsutno ili se jedva vidi (možda samo malo više nego na DS, gde zeleno svetlo ne prolazi kroz crveni vinil).

 

 


Kliknite na sliku za uvećanje.

© 15. 01. 2005. od strane Ray L. Winstead. Sva prava zaštićena.
Ova veb-stranica je prvi put bila dostupna 15. 01. 2005. (ažurirano za DS Lite 27.01.2007.).

!!!!!!!!  Ako ste daltonista, takođe, pogledajte "Visolve" ( http://www.ryobi-sol.co.jp/visolve/en/ ), besplatni softver koji pretvara boje ekrana računara u discriminable boje za različite ljude, uključujući i ljude sa daltonizmom, obično nazvanim slepilom za boje. Pored razlikovanja boja i nalaženja određene boje, on ima za cilj da pomogne ljudima sa daltonizmom da pogode normalnu boju, i da opaze gradacije boja u prirodnom ambijentu itd. Po njihovoj vizuelnoj informaciji. (9-19-2010)

Komentari sa drugih sajtova i vebmastera
(Na žalost, veb-stranica ili link koji se nalazi ispod više ne postoji. Kliknite na kvadrat na samom dnu stranice i idite na "Referrer Tracker 2" da potvrdite da su oni bili povezani sa ovom stranicom)

"Isto rešenje se može koristiti i za druge crvene/zalene indikatore svetlosti - proverite ovo!"
          Boje za daltoniste 
  http://toledo-bend.com/colorblind/links.html
 "To je odlična ideja i ja sam je spomenuo na mom sajtu!" naveden kao vest i "zaista je privukao našu pažnju.""  
          Gomila DS  
  http://www.bunchofds.com/news/viewnews.cgi?id=EEpyFFAlyuUtyfDGOF
"Daltonisti radujte se", "Ovde pronađite rešenje!"
          Duelscreen  
  http://www.duelscreen.com/article/88.html 
"ingenieuze uitvinding" holandski za "genijalni izum" Koriste privlačnu, imaginarnu kratku priču da bi privukli interesovanje. Idite nahttp://world.altavista.com/ da prevedete stranicu sa holandskog na vaš jezik. 
          Samo-DS 
  http://www.only-ds.nl/v3/index_v3.php?subaction=showfull&id=1106943903&archive=&start_from=&ucat=1&
 ""Ovaj članak nudi lako primenjivo rešenje za pomoć daltonistima. . . ." . . .  ."  
         
 Društvo za Tehničku Komunikaciju  
  http://www.stcsig.org/usability/topics/colorblind.html
""Jednostavno, ali efikasno rešenje za daltoniste koji koriste Nintendo DS”
         
  Nintendo DS Vesti o DS-gamer.com 
  http://www.ds-gamer.com/nintendo-ds-news/nintendo-ds-battery-indicator-for-the-color-blind
"Najbolji pronalazak ikada za DS!" "Inovativno rešenje koje rešava problem", "jednostavna, ali briljantna ispravka"
         
 DS Mania 
  http://64.233.179.104/search?q=cache:A2vBpLWm1wUJ:www.dsmania.co.uk/+Dr.+Ray+L.+Winstead&hl=en&gl=au&ct=clnk&cd=4&client=firefox-a
 

Ostali komentari (putem e-maila)
Hvala vam mnogo. Ovo savršeno radi. . . Definitivno ste popravili naše gaming živote. 
Zdravo. Ja sam daltonista, star 16 godina koji je nekada imao problem sa Nintendo DS svetlosnim indikatorom baterije, ali sada ga više nemam. Ovaj email nije poslat zbog pitanja, već kao poruka sa mojom iskrenom zahvalnošću na vašoj pametnoj ideji. Hvala vam. Hvala vam ne samo za kreiranje ovoga, već i zbog deljenja tako da drugi, kao što sam ja, imaju koristi od toga. I to mislim stvarno. Ja ne mogu da objasnim kako mi je laknulo što više ne moram da brinem o tome ili što ne moram da pitam mog brata da li je lampica na mom DS crvena. Ova jednostavna, ali efikasna ideja je ulepšala ovom srednjoškolcu dan. Hvala. 
Ja ne mogu da vam izrazim osećanje zahvalnosti koje osećam nakon što sam probao vašu ideju za Nintendo DS. Imam 17 godina i ja sam daltonista. Nikada nisam bio u stanju da znam kada mi je na DS bila prazna baterija, primoravajući me da ga držim konstantno uključenim u struju zbog straha da se ne isključi usred igranja. Nakon što sam naleteo na vaš sajt i čitanja o tome kako ste bili u stanju da pronađete rešenje za ovaj problem izgledalo je da su moje molitve uslišene. Više ne moram da držim moje uređaje uključene u struju i ne moram da brinem da će se moja igrica isključiti u sred igranja na nivou do kog sam teško došao i da mi bude srce slomljeno kada se isključi. Bilo je tako lako da pratim korake kako da to uradim i ja se osećam mnogo prijatnije noseći ga do mojih prijatelja ili čak izvan kuće bez brige o tome kada će se ugasiti. Sada mogu igrati Mario Kart Game DS ispred moje kuće bez struje protiv mojih prijatelja koji koriste bežičnu funkciju, bez potrebe da se brinem da će se zaustaviti u sred trke i upropastiti igru za sve ostale . Učinili ste me veoma srećnim. Ja vam ne mogu dovoljno zahvaliti za sve što ste uradili. Ja sam vaš večiti dužnik. Ovo ne samo da dokazuje da ima nade za decu koja su "slepa za boje", već i da postoji nada za čovečanstvo kao celinu, jer postoje ljudi kojima je stalo dovoljno da pomognu malim ljudima sa malim problemima. Vi ste pravi američki heroj u mojim očima.

 

Current Percentage Metric Time is
O'Clock

 
Front Page

Dr. Winstead's Biology Careers and Job Searches Starting Point
Dr. Winstead's Current Local and World Standard Percentage Metric Time Clock

Dr. Winstead's Nintendo DS Battery Indicator Light Solution for Color Blind (Color Deficient) Users
Dr. Winstead's Blood Pressure Tracker:  Free Templates for Graphing Blood Pressure in Microsoft Excel and OpenOffice Calc

Dr. Ray L. Winstead
Direct e-mail Link: rw@raywinstead.com

 

Key words: Nintendo DS, Nintendo, DS, NintendoDS, DS Lite, color blind, color blindness, colorblind, color-blind, color deficiency, color deficient, red, green, battery light, battery light indicator, battery indicator light, battery indicator, battery, Game Boy, Game Boy Advance, Game Boy Advance SP, GameBoy, Red Dot, Red Dots, Winstead

eXTReMe Tracker